Zimski vrtovi

zimski-vrt

Zimski vrtovi stvaraju dodatni prostor i puštaju obilje svjetla u Vaš dom. Zimski vrt jedinstven je objekt koji se idealno uklapa u već postojeći, on je ukras Vaše kuće koji povećava životni prostor, a vrijednost i ljepota Vašeg interijera i eksterijera dolaze do izražaja. Kvalitetno izrađen i pravilno smješten udoban je za stanovanje tokom cijele godine.

Kombinacijom sistema otvaranja i zatvaranja, ljeti ga možete korisiti kao oazu mira za sinergiju sa prirodom, a zimi za uživanje u prekrasnom pogledu na okoliš koji vas okružuje u sigurnosti i toplini vlastita doma. Otvaranje i zatvaranje zimskog vrta može se izvesti kombiniranjem različitih A.B.S. sistema, od fiksnih i prozorskih elemenata do kliznih i harmo stijena.

Posebnu pozornost u gradnji zimskog vrta treba pridodati izvedbenom projektu, geografskom položaju, odabiru prozorskih sistema i stakala, sjenilima, pravilnom ventiliranju, te naposljetku ispravnoj montaži. Oblik, dimenzije, boja, načini otvaranja i nagibi krovova(od 7° do 45°) mogu se prilagoditi individualnim željama vlasnika.

Prvo treba odrediti položaj i namjenu zimskog vrta, zatim u suradnji sa stručnjakom odrediti oblik zimskog vrta, provjeriti sve građevinske elemente bitne za smještaj zimskog vrta i njegovo pravilno funkcioniranje. Preporuka je da se zimski vrt u odnosu na postojeći stambeni objekt smjesti na jugozapadnu stranu, jer je tada iskoristivost Sunčeve energije najveća i najlakše se postiže ugodna temperatura tijekom cijele godine.

Jedan od najvažnijih elemenata zimskog vrta je staklo budući da su njegove izolacijske karakteristike bitne radi postizanja ugodne temperature tijekom cijele godine. U suvremenim izvedbama zimskih vrtova najčešće se primjenjuje dvostruko sigurnosno ostakljenje staklom niskoemisijonog nanosa i plinskim punjenjem prostora između stakala što povećava toplinsku izolaciju.

Aluminijske stijene i spojevi koji izravno dolaze u kontakt sa zidovima objekta moraju se izvesti izrazito kvalitetno jer je tu mogućnost za propuštanja vode i stvaranje kondenzacije najveća.

Statiku konstrukcije zimskoga vrta jamče nosivi elementi koji su sastavni dio konstrukcije zidova i krova objekta. Karakteristike aluminijskih profila, osobito se to odnosi na njegovu dugotrajnost, otpornost na koroziju, malu masu i veliku čvrstoću, stavljaju ga na vrh uporabne ljestvice. Stoga se za izradu zimskih vrtova koriste profili sa toplinskim mostom kojimkojima je vanjska strana odvojena od unutarnje, te kao takva spriječava nastajanje toplinskih mostova, odnosno kondenzacije. Tvrtka Lajos2014 za gradnju zimskih vrtova koristi provjerene i pouzdane sisteme SCHÜCO FW50 +WI.