staklo

Gubici energije na objektima vezani su velikim dijelom za područje prozora. Važan faktor kod izolacijskih svojstava prozora je staklo koje zauzima najveću površinu otvora. Ostvarenje toplinske zaštite stakla opisuje se koeficijentom prolaza topline Ug. Što je ta vrijednost manja, to su izolacijska svojstva stakla bolja.

IZO staklo

IZO-staklo je stakleno tijelo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim, hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom.

Najvažnija svojstva IZO stakla su da zadržava:

  • Jednaku vrijednost toplinske izolacije.
  • Zadane vrijednosti prolaska energije.
  • Zadane vrijednosti prolaska svijetla.
  • Bistrinu i čistoću unutarnjih stakla.
  • Pravilan odraz slike okoliša.

Kod zvučne izolacije, ključnu ulogu ima debljina stakla. Normalno IZO 4/16/4 staklo koje se standardno ugrađuje u stolariju ima zvučnu izolaciju 33 db. To znači da ono smanjuje vanjsku buku od npr. 70 db na m37 db što u principu odgovara tome da se kroz zatvoren prozor s takvim staklom ne čuju automobili sa jako prometne ulice.

Kaljeno i laminirano staklo

Kaljeno staklo je staklo koje je bilo podvrgnuto posebnom toplinskom procesu oplemenjivanja na otprilike 600°C nakon čega se naglo hladi zrakom te se na taj način povećava njegova otpornost na udarce za otprilike pet puta. Takva stakla se koriste kod vjetrobrana za automobile, automatskih vrata, ostakljivanja pročelja zgrada itd.

Laminirano staklo sastavljeno je od 2 ili više stakala međusobno povezanih specijalnom PVB folijom, odlična zvučna izolacija. U usporedbi sa sigurnosnim kaljenim staklom, laminirano staklo se u slučaju loma ne raspadne na sitne dijelove, već ostane slijepljeno te tako i dalje pruža zaštitu.